lördag 26 april 2014

Mobbning ett allvarligt brott mot liv och hälsa

Blogginlägget för söndagen den 2 februari det här året hade rubriken: "Mobbning är ett brott som bör införas i brottsbalken". Kravet på en kriminalisering av mobbning, vilket diskuterades i det inlägget, har blivit än starkare mot bakgrund av en forskningsrapport som i dagarna publicerades i den amerikanska tidskriften American Journal of Psychiatry, med titeln Adult health outcomes of childhood bullying victimization. Forskningsteamet bakom rapporten har haft tillgång till data rörande 7.771 individer som alla har varit utsatta för mobbning av olika grad. Gruppen har studerats alltifrån 7 års ålder ända upp till 45 resp. 50 års ålder. Detta har alltså möjliggjort för teamet att utifrån de tidiga mobbningstillfällena kunna utvärdera dess verkan på det "mogna" livet.

Det är givetvis en skrämmande läsning. I rapportens sammanfattning (Conclusions ) läser vi följande: "Barn som är mobbade - och framför allt de som är regelbundet mobbade - fortsätter att vara i riskzonen för svåra negativa konsekvenser rörande både den sociala och ekonomiska livskvalitén, liksom deras hälsomässiga status, ännu 4 årtionden efter den ursprungliga mobbningen."

Bland de "svåra negativa konsekvenserna" har följande tillstånd registrerats: höga nivåer av ångest- och depressionssyndrom, självskadeproblematik, självmordstankar, regelrätta självmord och självmordsförsök, psykosgenombrott, andra mentala problem av varierande art, en självbild i ruiner, liksom en kraftigt reducerad livslust parad med en stressfylld förväntan om en lika djävlig framtid. Till de rent sociala bitarna hör en hög arbetslöshet, en låg utbildnings- och inkomstnivå, stora ekonomiska svårigheter och en påfallande brist på skyddande och stödjande sociala nätverk. 

Många gånger alltså ett förstört liv, ett liv i spillror.Brottslingen, mobbaren, har visserligen inte mördat sitt offer i fysisk mening - vilket ju om så hade varit fallet kunde ha gett honom livstids fängelse - men han har mördat i någon existentiell mening. Han har begått en form av själamord, vilket lagstiftaren kanske borde fundera på vid nästa revidering av brottsbalkens mordparagraf (3 kap. 1§ ).

Med tanke på ovanstående, och allt annat sammantaget, förordar jag alltså en kriminalisering av mobbning, varvid brottet bör ingå i brottsbalken enligt förslagsvis följande definition (utarbetad av Barnombudsmannen ): "Utfrysning och andra upprepade och systematiska fysiska och/eller psykiska negativa handlingar som syftar till att bryta ned offret psykiskt eller på annat sätt försätta honom/henne i en situation av underlägsenhet eller vanmakt."

PS. I böckerna om Harry Potter av J.K. Rowling så finns det ett antal varelser som hon kallar för Dementorer. Jag är övertygad om att idén till dessa ondsinta karaktärer kommer från hennes personliga erfarenheter av mobbning i verkliga livet. Om än inte själv utsatt, så tror jag att hon har sett fenomenet på nära håll. Likheterna mellan en dementor och en mobbare är ju faktiskt slående. Läs här några av de egenskaper som utmärker en sann dementor: "Som föda suger de i sig lyckliga minnen ur sina offer, så att de blir lämnade med inget annat än minnena av de mest förfärliga händelserna i deras liv...Det värsta en dementor kan göra är att sätta sin mun mot någon annan och suga själen ur denne, en så kallas dementorskyss."

En dementor tycks ju, efter denna beskrivning, vara själva urtypen för en mobbare.

Vi hörs! 

     

    



          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar