onsdag 2 april 2014

Vad hände egentligen då den saudiske diplomaten Ali Ahmad Asseri kom ut ur garderoben?

Då den ryske presidenten Vladimir Putin signerade den välkända antigay-lagen som förbjuder "propaganda för icke-traditionella sexuella relationer för minderåriga" utsattes han, med all rätt, för omvärldens massiva fördömanden. En tydlig och rättmätig kritik av detta flagranta brott mot mänskliga fri- och rättigheter. En av de skarpaste kritikerna av Putin's antihomosexuella lagstiftningsiver var den amerikanske presidenten Barack Obama som ansåg att kampen mot diskriminering av homosexuella, och främjandet av deras rättigheter, utgjorde en "global utmaning" som ingick som en "central del av Förenta Staternas åtagande att befordra mänskliga rättigheter".

Så långt allt väl!

Men varför nekades då den saudiarabiske, och därutöver homosexuelle, diplomaten Ali Ahmad Asseri asyl av amerikanska myndigheter, närmare bestämt av the Department of Homeland Security? Man bör då också veta att Saudiarabien, en av USA:s närmast allierade i mellanöstern, har en lagstiftning gentemot homosexuella som är betydligt strängare än den i Ryssland. Homosexualitet i Saudiarabien är helt enkelt förbjuden. Eventuella brott eller andra överträdelser av denna lagstiftning kan straffas med döden, företrädesvis genom halshuggning. I januari 2002 halshöggs tre män som hade begått handlingar av homosexuell art. I straffskalan ingår även sådana påföljder som ex. offentligt spöstraff och stening.

Allt detta var naturligtvis Ali Ahmad Asseri väl medveten om. Han framhöll också i sin asylansökan att han "fruktade för sitt liv" om han tvingades att återvända till Saudiarabien. I en senare intervju ska han också ha sagt att " ett återsändande till Saudiarabien är likmätigt med en dödsdom...du får vara glad om de inte dödar dig på fläcken."

Så varför, som sagt, nekades då Ali Ahmad Asseri asyl av de amerikanska migrationsmyndigheterna? Trots Barack Obama's högstämda ord om att kämpa för homosexuellas fri- och rättigheter, och mot bakgrund av hans uttalade kritik av Putin's, i det här sammanhanget, betydligt mildare lagstiftning? Double standards? Cyniskt hyckleri? Eller helt simpelt ett taktiskt agerande för att slå blå dunster i världsopinionens ögon?

Beats me...men ett vet jag, det bådar inte gott att se bilder av den amerikanske presidenten Barack Obama brett leende (se här!) i samspråk med Saudiarabiens kung Abdullah, ledaren för en av världens mest brutala diktaturer.

Det förefaller mig som om Ali Ahmad Asseri har mycket att frukta inför den närmaste framtiden.  

           


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar