torsdag 10 april 2014

EU-domstolen underkänner Datalagringsdirektivet!

Så har då äntligen EU:s datalagringsdirektiv förklarats ogiltigt av EU-domstolen: "By today's judgment, the Court declares the directive invalid." [ Luxembourg, 8 april 2014]

Inte en dag för tidigt! Lagen - som trädde i kraft i maj 2006, i Sverige 2012 - tvingade internet- och teleoperatörer att spara uppgifter om sina kunders telefonsamtal, sms, mail och internetsurf. Och detta i minst 6 månader, högst 2 år.

"Direktivet", skrev domstolen, "innebär ett omfattande och särskilt allvarligt intrång i den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter /---/
Det förhållandet att lagring och senare användning av uppgifterna sker utan att abonnenten eller den registrerade användaren underrättas härom kan ge berörda personer en känsla av att deras privatliv står under konstant övervakning."

Det är en fullständig gåta att svensk riksdag i mars 2012 kunde rösta igenom en lag som så uppenbart stred mot den svenska regeringsformen ang. skyddet av individens privatliv och av den personlig integriteten och mot EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, liksom mot Europakonventionen om de mänskliga fri-och rättigheterna. Dessutom, skam till sägandes, med så pass höga röstsiffror som 233 för ja och endast 41 för nej. Trots allt måste man väl ändå anta, möjligen kräva, att svenska politiker åtminstone har en elementär kunskap om de europeiska rättighetskatalogerna. Att dessutom socialdemokraten Thomas Bodström - vår dåvarande justitieminister 2006 - var drivande i arbetet att införa datalagringsdirektivet får åtminstone mig att höja på ögonbrynen.

I ljuset av EU:domstolens ogiltigförklarande av datalagringsdirektivet bör naturligtvis även den svenska FRA-lagens massavlyssning av svenska medborgare förbjudas, lagen rivas upp och skrivas om i strikt efterlevnad av ovanstående lagsamlingar.

I det sammanhanget kommer förhoppningsvis blickarna även att riktas mot den amerikanska säkerhetsorganisationen NSA, liksom dess engelska systerorganisation GCHQ vilkas väldokumenterade massövervakning i global skala utgör grova och flagranta brott mot ovanstående europeiska rättighetslagstiftningar.  

  



       



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar