onsdag 12 februari 2014

The Intercept - oberoende, orädd, och seriöst granskande journalistik

Så är den då äntligen här. Webbtidningen, eller websiten, The Intercept (länk). Utlovad sedan en tid tillbaks och beskriven som en aggressiv och stark motkraft gentemot den ryggradslösa och toppstyrda mainstream-pressen. Ekonomiskt möjliggjord av auktionssiten eBay´s grundare Pierre Omidyar. Under redaktionell ledning av följande namnkunniga journalister: Glenn Greenwald, prisbelönt journalist, advokat och författare. Kanske mest känd som utgivare av Edward Snowden´s ofantliga dokumentsamling rörande NSA:s olagliga massövervakning världen runt. Jeremy Scahill, granskande reporter, krigskorrespondent och internationell bestsellerförfattare. Laura Poitras, prisbelönt dokumentärfilmare, journalist, och uppburen artist.

Förutom att i det korta perspektivet utgöra en plattform för de avslöjanden som "whistleblower" Edward Snowden kommer att publicera framöver, så formuleras det grundläggande mottot för websiten på detta sätt: 
att "leverera frimodig, orädd och oberoende journalistik inom ett vidsträckt ämnesområde, alltifrån säkerhetspolitiska spörsmål, maktmissbruk och kränkningar av mänskliga fri- och rättigheter, till den massmediala verksamheten, den sociala olikheten i bred bemärkelse, och alla former av finansiell och politisk korruption. Det journalistiska oberoendet garanteras...och våra journalister kommer att tillåtas, och i själva verket uppmuntras, att gräva i olika affärer och politiska händelser utan hänsyn tagen till vilka tår man därvidlag kan komma att trampa på."

Hur underbart låter väl inte detta?

I det första "numret" av webbtidningen som publicerades i dagarna ingår bl.a. en artikel rubricerad The NSA´s secret role in the U.S. assassination program, där USA:s drönarattacker, som hittills kostat drygt 2400 människoliv, diskuteras. Den förfärande godtyckligheten i den metod man använder sig av för att välja ut de mål som ska dödas granskas ingående utifrån hemligstämplade dokument som man har fått tillgång till + intervjuer med i verksamheten engagerade personer. Det visar sig då att man, i stället för att placera agenter "on the ground", i många fall nöjer sig med att analysera signalspaningsdata, framförallt s.k. metadata - ex. vem kommunicerar med vem - som NSA:s globala övervakning tillhandahåller, sammantaget med den information ang. plats etc. som övervakningen av inblandade mobiltelefoner kan ge. Dessa minst sagt otillförlitliga och nonchalanta metoder har också medfört att uppskattningsvis mellan 416 och 951 civila personer har dödats i attackerna.

The Intercept spänner bågen högt och understryker med stort allvar och passionerat engagemang att "en i sanning fri och oberoende press är en av grundbultarna i ett vitalt demokratiskt samhälle."

Det är med stora förväntningar jag ser fram emot kommande nummer. 

På återseende!

  





          

  


   

           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar