tisdag 18 februari 2014

Hyckleriet skördar nya triumfer(?)

USA:s utrikesminister John Kerry besökte Indonesiens huvudstad Jakarta i söndags (16/2). Han höll tal inför en stor grupp studenter som hade samlats i ett av stadens välbesökta kulturcentrum, och uppmanade där i allvarliga ordalag den Indonesiska regeringen att vidta skyndsamma och effektiva åtgärder för att stoppa och reducera den galopperande klimatförstöringen.

"Det är ingen överdrift, sa han bl.a., "att tala om för er att hela ert sätt att leva, er livsstil, det liv som ni älskar, är idag utsatt för stor fara." Den pågående klimatförstöringen höjer havsnivåerna till mycket riskabla höjder. "En meter", betonade han, "en meters höjning av havsnivån kan leda till att hela Jakarta läggs under vatten".

Han påstod också, vilket naturligtvis är helt riktigt, att klimatförstöringen kan betraktas som det mest fruktansvärda av massförstörelsevapen: "perhaps the world´s most fearsome weapon of massdestruction."

Det är givetvis utomordentligt positivt om det nu är så att USA äntligen vill ställa sig i spetsen för världssamfundet i kampen för en renare miljö, men verkligheten i dag är ju den att USA är en av de stora bromsklossarna i det arbetet. Att skälla på den Indonesiska regeringen för deras dåliga miljöarbete måste väl ändå betecknas som hyckleri med tanke på följande, för USA, generande fakta:

Utsläpp av koldioxid (CO2): USA (2011)...6 miljarder ton /år; per capita (2008)...18,5 ton.
                                        Indonesien...453 miljoner ton/år; per capita   ...1,8 ton.

En viss skillnad onekligen!

   

              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar