söndag 2 februari 2014

Mobbning är ett brott som bör införas i Brottsbalken

Jag läste för en tid sedan Aftonbladets artikelserie om mobbning: Bryr du dig? en artikelserie om Mobbning. För den intresserade går det att ladda ner genom att trycka på den här länken. Den verklighet som kommer oss till mötes i dessa artiklar påminner mer om utdrag ur kriminalpolisens brottsregister än om en vanlig dag i någon svensk skola. Det rör sig om fysiskt och psykiskt våld i alla dess former: Misshandel (3 kap.5§ Brottsbalken), Olaga hot (4 kap.5§ BrB), Olaga tvång (4 kap.4§ BrB), Förolämpning (5 kap.3§ BrB), Ofredande (4 kap.7§ BrB), m.m. Till detta kommer så också medlöperiet, just detta att titta bort då brottet, mobbningen, försiggår. Lagrummet betecknas Underlåtenhet att avslöja brott, 23 kap.6§ Brottsbalken (BrB).

Ur mobbningssynpunkt är lagkommentaren till brottet Förolämpning mycket upplysande. Den lyder som följer: "En förolämpning ska vara ägnad att såra någon...Förolämpningen kan ske genom att kalla någon för kränkande saker, smäda personen eller bete sig på ett skymfligt sätt. Förolämpning omfattar bl.a. skällsord, skymfliga åtbörder, föraktfull behandling av en annans kropp, ex. genom att spotta på någon."  

Även kommentaren till Ofredande är belysande: "Till ofredande räknas att knuffa någon, slita i annans klädsel, utöva telefonterror, sätta krokben, samt även mobba, för att nu ta några exempel." I förarbetena till den här lagen påpekades också att "Omfattande och systematiska trakasserier, ex. vid mobbning eller annat psykiskt våld, kan utgöra sådana beteenden som är att bedöma som ofredande." 

Den slutsats vi kan dra av ovanstående är alltså att det beteende som vi i vardagslag talar om som mobbning, och kanske rycker på axlarna åt - inte bara kanske utan troligen - är handlingar som i Brottsbalken är definierade som brott, och där i vissa fall fängelse ingår i straffskalan. Trots detta, och trots att ordet mobbning t.o.m. ingår i lagkommentaren till ex. Ofredande ovan, så har mig veterligt ingen enda person dragits inför rätta för just mobbning. Den svenska attityden till mobbning är ju, som vi alla vet, undanglidande och urskuldande, oavsett att ca. 200-300 självmord per år kan hänföras till mobbning i vid mening. 

Vad som behövs är alltså att mobbning som begrepp kriminaliseras och införs i Brottsbalken enl. följande definition som redan i april 2002 utarbetades av Barnombudsmannen: "Utfrysning och andra upprepade och systematiska fysiska och/eller psykiska negativa handlingar som syftar till att bryta ned offret psykiskt eller på annat sätt försätta honom eller henne i en situation av underlägsenhet eller vanmakt."

På så sätt kan berörda myndigheter och vuxna, ex. i skolan, ja, kanske framförallt i skolan, tvingas att ta frågan på betydligt större allvar än hittills, liksom opinionen i allmänhet. Att klassa Mobbning som ett brott enl. Brottsbalken ger naturligtvis en större tyngd åt handlingen som sådan och kan därmed även lättare leda till polisanmälan och åtal. Liksom även medlöperiet, dvs. Underlåtenheten att avslöja brottet, vilket ju även det blir en betydligt allvarligare förseelse.

Möjligen kan man skönja en viss tillnyktring i de här sammanhangen med tanke på det riksbekanta Lundsbergs-fallet där två av mobbarna åtminstone dömdes till Vållande av kroppsskada (3 kap.8§ BrB), trots att åtalet egentligen borde ha omfattat Olaga hot och Ofredande. Om detta kan vi läsa här!   

Vad sedan gäller vuxenmobbning så ska i dagarna, närmare bestämt den 19 februari, ett mycket tragiskt fall av arbetsplatsmobbning avgöras i Östersunds tingsrätt. Det gäller socialsekreteraren Lars Persson i Krokom som en junimorgon år 2010 - dagen innan hans dottern skulle ta studenten -  i bottenlös förtvivlan begick självmord efter att, enligt åklagaren, ha blivit utsatt för kränkande särbehandling, i vardagligt tal mobbning, på sin arbetsplats i Krokoms kommun. Två chefer står åtalade för Vållande till annans död i samband med arbetsmiljöbrott. Åklagaren, Åse Schoultz, kommenterar: "Arbetskollegerna har samtliga vittnat om oro och turbulens på enheten, och det förekom härskarteknik...Det är brottslighet på fängelsenivå. Men eftersom cheferna är ostraffade tidigare yrkar jag på villkorlig dom och kraftiga böter." Läs bl.a. här och här!  Man kan naturligtvis även ifrågasätta åklagarens generositet. Lars å sin sida fick offra sitt liv.

Ett positivt tecken i tiden är i alla fall miljöpartiets Motion, Kriminalisering av mobbning, förslag till riksdagsbeslut (Motion 2013/14: Ju421), undertecknad 2013.10.03. Ur innehållet: "Mobbning måste ges en tydlig definition och klassas som brott. Då skulle mobbning bli ett beteende som vuxna är skyldiga att försöka förhindra. Mobbning som utförs av vuxna skulle straffas."  

Vi får hoppas att riksdagen den här gången kan inse det gränslösa allvaret i frågan och äntligen komma till ett avslut i saken.  

Till dess, kära läsare, vi hörs...   

    




   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar