fredag 1 maj 2015

Morden på regimkritiska journalister i Kiev

Torsdagen den 16 april sköts journalisten och regimkritikern Oles Buzyna ner på öppen gata nära sitt hem i Kiev.

Senare samma dag mördades journalisten, tillika regimkritikern, Sergej Suchobok.

Dagen före, på onsdagskvällen, sköts även den f.d. parlamentarikern Oleg Kalashnikov, från den störtade presidenten Janukovytj´s Regionernas parti, till döds.

Inom loppet av knappt två dygn blev alltså tre regimkritiker brutalt mördade på Kiev´s gator. Dessa mord utgör i sin tur endast toppen på en våg av misstänkta dödsfall som drabbat kritiker mot den nuvarande regimen i Kiev:

  1. Den 29 januari i år hittades Aleksey Kolesnik, verksam inom Regionernas parti, hängd i sitt hem. Trots avsaknaden av någon form av självmordsbrev rubricerade polisen skyndsamt ärendet som självmord.
  2. Den 24 februari hittades Stanislav Melnik, även han verksam inom Regionernas parti, död i sitt badrum, skjuten med ett jaktgevär.
  3. Dagen därpå, den 25, hittades Sergej Valter, Regionernas parti, hängd.
  4. Den 26 samma månad återfanns Oleksandr Peklushenko död på gatan, avrättad med ett nackskott. Även här, märkligt nog, rubricerade polisen i all hast dödsfallet som självmord.
  5.  Samma dag upptäcktes även liket av hans advokat, Aleksandr Bordyuga, i bostadshusets garage.
  6. Den 28, fortfarande i februari månad, dog ekonomiprofessorn Mikhail Chechetov, f.d. parlamentsledamot i Regionernas parti, efter ett fall från sin lägenhet på 17.e våningen. Enligt polisen ett solklart självmord.
  7. Den 14 mars föll åklagaren och ledamoten i Regionernas parti Sergej Melnichuk så olyckligt från 9:e våningen i ett hus i Odessa att han genast avled. Självmord? Eller, vilket några webbsajter antyder, knuffad?
"Det är naturligtvis möjligt, skriver Amnesty International, "att några av dessa dödsfall var självmord eller olyckshändelser. Emellertid, med tanke på att inga seriösa utredningar har förekommit...så går det heller inte att utesluta att några av dem också var politiskt motiverade mord."

Då det gäller Oles Buzyna har IFJ, the International Federation of Journalists - en internationell förening av journalister som bl.a. verkar för pressfrihet, demokrati, och mänskliga rättigheter - tillsammans med EFJ, the European Federation of Journalists, krävt en omedelbar och opartisk utredning av det brutala mordet: "We are shocked by the killing of Oles Buzyna...The IFJ urges a swift and independent investigation to bring the perpetrators of this shocking murder to justice."

Även Amnesty International kräver "omedelbara, opartiska och effektiva utredningar", inte bara gällande Oles Buzyna, utan inneslutande samtliga dödsfall ovan där politiska mordmotiv inte kan uteslutas. Man pekar dessutom på ett allt hårdare politiskt klimat i Ukraina där "organisationen har dokumenterat ett ökat antal fall av politisk förföljelse." En av de personer som utsatts för förföljelse och trakasserier från Ukrainska myndigheter är journalisten och bloggaren Ruslan Kotsaba som arresterades den 7 februari helt enkelt för att han offentligt protesterade mot inbördeskriget i Ukraina och kallade det för ett "fratricidal war", ett krig mellan bröder, mellan landsmän, och att han av den orsaken vägrade att delta i kriget. Han har nu åtalats för landsförräderi, "high treason", vilket, om han fälls, innebär minst 15 års fängelse. Av den orsaken har Amnesty International utnämnt honom till samvetsfånge, prisoner of conscience", pga. att man ser arresteringen och åtalet som en allvarlig kränkning av den demokratiska rätten till yttrandefrihet. En av de fundamentala demokratiska rättigheter som bl.a. Euromaidan-demonstranterna på Självständighetstorget i Kiev krävde. Därför kräver nu också Amnesty hans omedelbara och villkorslösa frigivning. 

Från Vita Huset hörs naturligtvis inte ett knyst. Då oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördades i Moskva härförleden så krävde president Obama "en omedelbar, opartisk och transparent utredning av fallet." Då det gäller de brutala morden i Kiev har några sådana krav inte rests. Inte helt oväntat naturligtvis. Man får väl betrakta det hela som ännu ett starkt indicium på Washingtonregimens "double standards", en taktik som alltmer börjar uppnå patologiska nivåer. 

Detsamma kan nog även sägas om svensk stormedia. Aftonbladet exempelvis, där mordet på Nemtsov erhöll feta och många rubriker, medan morden i Kiev, bl.a. på journalisten Oles Buzyna, väl knappast har omnämnts i en notis ens. Åtminstone inte mig veterligen. Möjligen kan man utlysa en tävling om vem som först hittar namnet Oles Buzyna på AB:s tidningssidor. Prisfrågan får jag ta mig en funderare på. 

Man skulle ju också kunna tänka sig att AB, liksom i fallet "Je suis Charlie", byter ut sin tidningslogga, åtminstone under några dagar, med orden "Je suis Ruslan".

Men, som dr. Relling sa, Fan tro´t!                


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar