onsdag 5 mars 2014

Carl Bildts mentala härdsmälta

Efter en halsbrytande mental saltomortal jämför den svenske utrikesministern Carl Bildt Ukrainas nu bortjagade president Janukovitj med den norske nazisten och samarbetsmannen Vidkun Quisling. En jämförelse som emellertid haltar betänkligt. Quisling samarbetade nära och intimt med den nazityska regimen i sitt hemland Norge, medan Janukovitj - trots tunga och betydande inslag av högerextremism och nynazism i den nu sittande övergångsregeringen i Ukraina - inte kan beskyllas för något närmare samarbete med densamma. Tvärtom, naturligtvis. 

Detta vet alla, förutom möjligen Carl Bildt. Saken kan kanske skrattas bort och lite lättvindigt skyllas på hans politiskt styrda historielöshet och ännu en av de intellektuella kullerbyttor som utrikesministern har gjort sig skyldig till under årens lopp. Försåvitt han nu inte har modifierat sin inställning till de nyfascistiska strömningarna i Ukraina och därvidlag i stället välkomnar en regering som till viss del är grundad just på denna typ av värderingar.

Gud förbjude! Men spåren förskräcker. Vi vet att många enskilda medlemmar ur svenska högerextrema partibildningar - ex. Svenskarnas parti och Nordisk ungdom - besöker Ukraina i dessa dagar. Troligen av den enkla anledningen att man känner frisk luft under vingarna. I morgon anländer dessutom utrikesminister Bildt till Kiev för att diskutera med den nytillträdde Ukrainske premiärministern. Ett besök som givetvis kommer att ses som ett stöd, om än indirekt, för den nu verksamma regeringen.

Vi kan bara hoppas att utrikesministern å det kraftigaste fördömer det tydligt fascistiska inslaget i regeringen och med skärpa kräver rättning i det demokratiska ledet.   

Men, men, fan tro't!       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar