lördag 11 januari 2014

Amina Filali, våldtäktsoffer på familjehederns altare

I mars 2012 tog 16-åriga Amina Filali från staden Larache i Marocko självmord efter att ett år tidigare ha blivit våldtagen, misshandlad och därefter tvingad att gifta sig med våldtäktsmannen. Som Amina såg det var självmord den enda utvägen efter fem månaders "äktenskap". Dagar, och veckor, fyllda med brutal misshandel och förnedrande kränkningar. Självmord var till slut den enda lösning som återstod, och råttgift det enda medel hon hade tillgång till. På det sättet kunde hon äntligen undkomma sin "make", våldtäktsmannen, men också den mardrömsfälla som den marockanska lagstiftningen har gillrat för våldtagna kvinnor.

Paragraf 475 i den marockanska strafflagstiftningen gör det nämligen möjligt för en våldtäktsman att undvika åtal och rättegång genom att gifta sig med offret under förutsättning att den våldtagna är minderårig. En vidrig och lagbunden tradition för att rädda den s.k. familjeäran.  

Avaaz.org, den globala medborgarrättsorganisationen som jag skrev om i bloggposten "Rättvisa åt Liz" - 2013.03.11 - vädjar nu till oss att skriva under en petition som kräver att paragrafen i fråga ska avskaffas och ersättas av en reformerad och människorättsligt anständig lagstiftning. Petitionen ska sedan under förhoppningsvis spektakulära former överräckas till marockanska parlamentsledamöter. Tillfället är väl valt eftersom det i veckan kommer att hållas en omröstning i parlamentet om den nämnda paragrafens vara eller icke vara.

I skrivande stund har 750.000 människor världen över skrivit under, och för varje sekund som går tillkommer ett nytt namn. Målet, i ett första skede, är 1 miljon namnunderskrifter. 

Slå ett slag för detta att vara människa och skriv under petitionen med hjälp av den här länken!

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar