onsdag 11 december 2013

Underteckna det internationella författarsamfundets upprop mot den digitala massövervakningens angrepp på demokratin

Onsdagen den 10 december, på FN:s Internationella människorättsdag, publicerade 562 författare från över 80 länder - däribland 5 nobelpristagare - ett upprop, en appell, om det hot mot demokratin som är följden av den statsstyrda massövervakningen - NSA, GCHQ, FRA, med flera - som har avslöjats av "the whistleblower" Edward Snowden. Uppropet har signerats av världsledande författare som ex. Margaret Atwood, Umberto Eco, Arundhati Roy, Amos Oz, Lionel Shriver, Martin Amis, m.fl., m.fl. Dessutom, som sagt, 5 nobelpristagare: Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek, Günter Grass, och Tomas Tranströmer. Och, till min stora glädje, Björk Gudmundsdóttir, mer känd naturligtvis under sitt artistnamn Björk. Från Sverige - förutom Tomas Tranströmer ovan - bl.a. Henning Mankell, Jan Guillou, Håkan Nesser, och Per Olov Enquist.

Eftersom jag även i föregående bloggpost tog upp samma ämne så ska jag här inte bli alltför långrandig. Uppropets "kärna" utgörs av följande punkter:

  • En person som är satt under övervakning är inte längre fri. Ett samhälle under övervakning är inte längre en demokrati. 
  • Övervakning kränker den privata sfären och angriper tanke- och åsiktsfriheten.
  • Massövervakning behandlar varje medborgare som en skäligen misstänkt person. Den bryter mot en av det demokratiska rättsväsendets mest grundläggande rättsprinciper, oskuldspresumtionen: du är oskyldig till dess att motsatsen har bevisats.
  • Övervakning är stöld. Personliga data tillhör inte det offentliga, det tillhör var och en av oss. Det är vårt! När övervakningen används för att kartlägga vårt beteende, så blir vi bestulna på något mycket väsentligt: principen om den fria viljan, vilken är grundläggande för demokratisk frihet.     


"Vi kräver att Förenta Nationerna (FN) bekräftar betydelsen och vikten av att skydda och försvara de mänskliga fri-och rättigheterna i den digitala tidsåldern, och att som en konsekvens därav sammanställa en Internationell Konvention om Digitala Rättigheter (International Bill of Digital Rights)."  

Gör som jag, tillsammans med i skrivande stund 105.000 personer och 562 författare världen runt: underteckna uppropet (tryck på länken här), och läs mer om författarnas appell!        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar