måndag 18 augusti 2014

Mardrömmen i Gaza

Den senaste rapporten ( Gaza emergency situation report), per den 15/8,  från UNOCHA - FN:s kontor för samordningen av humanitär hjälp - över antalet döda och sårade i Gaza bjuder på ytterst nedslående och hjärtskärande siffror. Enl. rapporten ska 1.917 palestinier ha dödats av den israeliska armén. Av dessa var 1.417 civila, inkluderande 459 barn och 239 kvinnor; 10.200 sårade, varav 459 är barn och 1.970 kvinnor.

Utan tvekan en blodig slakt som kommenterades av den kände amerikanske kolumnisten och f.d. utrikeskorrespondenten Chris Hedges i ett tal som ingick i en demonstration till stöd för det palestinska folket i Gaza lördagen den 9 augusti i New York City.

Talet hölls inom ramen för den bibliska föreställningen om judarna som Guds egendomsfolk enligt det förbund som Gud slöt med patriarken Abraham och där "det förlovade landet", Kanaans land - bl.a. det nuvarande Israel - gavs som gåva av Gud till Abraham och hans efterkommande: "På den dagen slöt Herren ett förbund med Abram och sade: 'Åt din säd skall jag ge detta land, från Egyptens flod ända till den stora floden, till floden Frat...' "(1Mos. 15:18).

Talet inledning lyder som följer:
"Gud's förbund i det förlovade landet gjordes inte med piloterna på stridsflygplanen F-16 som släppte 500-kilos bomber på Gaza's anhopning av betongruckel. Det slöts inte heller med piloterna på attackhelikoptrarna Apache och Cobra som avlossade sin dödliga eld mot överbefolkade flyktingläger. Det ingicks inte heller med drönarpiloterna (drone operators) som kliniskt mördar barn...utanför moskéerna. Inte heller slöts förbundet med besättningarna på pansarvagnarna M-60, eller med artilleriets manskap, som mördar familjer vilka i skräck kryper intill varandra i sina hem. Eller med kanonbåtarna som slaktar pojkar som leker på stränderna..."
Läs fortsättningen av talet här! Eller ta del av videon på You Tube (från en länk i början av webbsidan). 

Chris Hedges riktar också i talet skarp kritik mot det politiska etablissemanget, och mot den undfallande tidningspressen, "our compliant media", som genom sin vägran att fördöma Israels pågående och uppenbara krigsbrott sviker minnet av de som mördats i andra folkmord, "genocides, from the Holocaust to Cambodia to Rwanda to Bosnia." En kritik som inte minst bör drabba svenska politiker och svenska tidningar.

Jag ber er,Läs talet!      



         



    



   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar