onsdag 18 juni 2014

Den styrda evolutionen: designade bebisar

En expertpanel inom det engelska hälsodepartementet (U.K. Department of Health) har i dagarna publicerat en rapport där man talar om möjligheten till genetisk manipulation i det hedervärda syftet att hjälpa en speciellt utsatt patientgrupp att föda välskapade bebisar. Defekter i dessa kvinnors mitokondrier, dvs.i cellens energikälla, kan leda till att fostren bär på sjukdomsanlag som i ett senare skede kan resultera i bl.a. grava hjärtproblem, olika muskelsjukdomar, utvecklingsstörningar etc..

Tekniken innebär i korthet att ägget - antingen före eller efter befruktningen - töms på sitt kärn-DNA vilket sedan införs i ett donatorägg med ett friskt mitokondrie-DNA. Embryot, det befruktade ägget, kommer alltså att bära på arvsanlag, DNA, från tre personer: modern, fadern, men alltså även mitrokondriellt DNA från en tredje person, donatorn. 

Skulle metoden godkännas, vilket det engelska hälsodepartementet naturligtvis hoppas på, så skulle Storbritannien bli det första landet i världen att tillåta genetisk manipulation på mänskliga embryon. 

Även den amerikanska motsvarigheten till socialstyrelsen i Sverige, FDA (Food and Drug-administration), granskar för närvarande samma metod men har ännu inte gett grönt ljus till verksamheten.

Kritiken, stundtals intensiv, pekar framförallt på att om metoden skulle godkännas kommer den vetenskapliga professionen, liksom mänskligheten i stort, att befinna sig på ett sluttande plan där både vetenskapsmän, och föräldrar givetvis, frestas att genetiskt manipulera, designa, embryon utifrån vissa önskvärda egenskaper, både mentala och fysiska.

Resultatet av den här typen av genetiska manipulationer i en större skala, om den nu accepteras, kan avläsas först på kommande generationer.

"Miffo" eller människa? 

  

  



       

       

2 kommentarer:

  1. Det är skrämmande vad vi kan göra. Påminner om studien där de påverkar minnet hos möss.

    SvaraRadera
  2. Hej Petra, visst är det skrämmande. Om det går att stänga av och på minnesfunktionen hos möss så finns det nog möjligheter att göra detsamma med människor. Som med all forskning, även den genetiska, så finns det naturligtvis också en positiv sida av saken, ex. en helt ny generation av läkemedel. Men tyvärr ligger det även nära till hands att missbruka den här typen av forskning. Vad kritikerna bl.a. talar om är att embryot kan manipuleras genetiskt för att få önskvärd hårfärg, ögonfärg, längd, intelligens, osv..Endast fantasin sätter gränser, och den mänskliga fantasin kan som, alla vet, vara både obehaglig och oberäknelig.

    SvaraRadera