Foto: Robert Proksa |
I januari 2007 sjösattes en global medborgar-rättsorganisation med det uttalade syftet att på olika sätt upplysa och aktivera människor världen över i sådana brännande och konfliktfyllda ämnen som ex. klimatförändringarna, mänskliga fri-och rättigheter, djurens rätt, korruption, fattigdom, etc.. Organisationen tog namnet AVAAZ.org, the world in action. Ett namn som, enl. organisationen själv, kan översättas med "röst(voice)". Ett ord, en term, som återfinns i både europeiska och asiatiska språkstammar.
En av organisationens paroller kom att lyda: "Vår ambition är att överbrygga klyftan mellan den värld vi har och den värld som de flesta vill ha. Idealister världen runt, förena er!"
Organisationens opinionsbildande styrka ligger naturligtvis just i det faktum att man med mycket kort varsel - med hjälp av digitala media, e-post, online-petitioner etc. - kan mobilisera en internationell opinionsstorm i den för tillfället aktuella frågeställningen. Enligt den engelska tidningen The Guardian är AVAAZ.org "Jordens största och mest inflytelserika organisation på Internet".
Sedan begynnelsen 2007 har man startat upp ett stort antal kampanjer i en mängd olika frågor. Exemplen är många. I mars 2008 protesterade organisationen mot den kinesiska regimens hårda och hänsynslösa agerande för att bekämpa den tibetanska revolten som i grunden handlade om Kinas brutala brott mot de mänskliga fri-och rättigheterna i Tibet. 1,5 miljoner AVAAZ-medlemmar krävde då en meningsfull dialog mellan Dalai Lama och det kinesiska styret. Det bör i det sammanhanget noteras att, trots dessa och andra protester världen över, förhållandena i Tibet har försämrats, vilket bl.a. visar sig i antalet självmordsbränningar som alltsedan dess kraftigt har ökat i antal. T.o.m. september i år har 117 tibetaner tagit sitt liv i protest mot Kinas blodiga förtryck i provinsen.
Sommaren 2009 genomförde organisationen protestaktioner mot tortyren och den brottsliga behandlingen av de rättslösa internerna i det amerikanska fånglägret Guantanamo på Kuba.
Drygt 215.000 medlemmar världen över undertecknade i år, 2013, en petition för att omedelbart sätta stopp för det amerikanska signalspaningsorganet NSA:s övervakningsprogram PRISM och begärde samtidigt en human, rättvis och rättssäker behandling av "the whistleblower" Edward Snowden.
Listan på exempel kan göras betydligt längre. Under årens lopp har hundratals aktioner av varierande omfattning igångsatts. Den senaste i raden - och den som gjorde att jag, bara för någon dag sedan, fick upp ögonen för organisationen - var det lokala och globala raseri som mobiliserades mot den ytterst vidriga gruppvåldtäkten i Nairobi, Kenya. Den unga flickan Liz, 16 år, attackerades av 6 "män" när hon i juni i år var på hemväg efter en begravning. "Männen" turades om att våldta henne och slängde, efter fullbordad våldtäkt, ner henne i en latrin- eller avfallsgrop där hon senare, svårt medtagen, hittades av närboende. En osedvanligt vidrig och omänsklig våldtäkt vilket gör att definitionen på begreppet "man" ställs på sin spets. Vidrigheterna tar emellertid inte slut där. Efter det att den lokala polisen lyckades gripa de 6 "männen" dömdes de till hårdast tänkbara straff för en, i polisens mentala värld, bagatellartad förseelse. De tvingades att klippa gräsmattan utanför polishuset. Därefter var de fria att gå. Saken var för polisens del överspelad.
Denna motbjudande affär pekar naturligtvis på en mans-resp. kvinnosyn som befinner sig i fritt mänskligt/moraliskt förfall. Kenya är också en nation där det sexuella våldet mot kvinnor tillhör den accepterade vardagen (se ex. artikel i Göteborgs-Posten, 2013.11.01).
För att åtminstone i någon mån få frid i själen finns det naturligtvis bara en sak att göra i det här läget: skriv under AVAAZ:s petition "Rättvisa åt Liz (Justice for Liz)". Jag gjorde det själv för några dagar sedan. Gör det du också! Petitionen innehåller i skrivande stund 1.348.000 namnunderskrifter. Det närmaste målet är minst 1.500.000 underskrifter.
Sign the petition for Liz! Klicka här och underteckna med namn och e-postadress.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar